Winter Garden and Elgin Theatre

Talvipuutarha ja Elgin Teatteri sijaitsee Torontossa. Rakennus käsittää itse asiassa kaksi kerroksittain olevaa teatteria, joista Talvipuutarha on seitsemän kerrosta Elgin Teatteria korkeammalla. Teatterikaksikko on maailman viimeinen säilynyt versio niin kutsutusta stack- eli kerrosteatterista.

Teatteri avasi ovensa 1913, kun ensimmäiset näytökset olivat vielä mykkäelokuvia. Ohjelmistossa oli myös muita show’ta. Teattereiden tuotantojen oli määrä olla niin erilaisia, ettei varsinaista kilpailua teattereiden kesken pääsisi syntymään. Etenkin ylimmäisessä teatterissa esitettiin filmien sijasta modernia teatteria.

Mykkäfilmin syrjäytti pian äänitykset, eikä teatteri pystynyt kilpailemaan tarjonnan kanssa muualla. Niinpä vuonna 1928 kaksoisteatteri suljettiin, jättäen museomaisen olotilan ovien taakse. Silloin tällöin joitakin elokuvaesityksiä – muun muassa erotiikkaa – järjestettiin nyt jo tomuiseen teatteriin, ja vuosien varrella nähtiin useampi sulkeminen ja avaaminen.

Rakennuksen merkityksen taiteelle elvytti esiin teknisin taidoin Dr. David Griesinger ja Steve Barbar. He asensivat uuden akustiikan sekä mahtavan määrän mikrofoneja ja kaiuttimia näyttämöille ja katsomoon. Digitaalinen tekniikka on avustanut muuten romanttisen kauniin rakennuksen käyttöä. Elgin teatterin seinillä hohtavat yhä mahtavat kullatut ornamentit ja kohokuviot.

Teatteri vetää nyt kuuluisia vierailijoita ympäri maailmaa. Esimerkiksi Toronton vuosittaiset filmi festivaalit pidetään täällä. Erikoisesta arkkitehtuuristaan johtuen teatteria on käytetty elokuvien filmaamiseen, kuten vuonna 1994 kuvattu Camilla. Myös eräät musiikkivideot on kuvattu Talvipuutarhan puitteissa. Tämän teatterin seinät ovat käsin vesivärimaalatut ja kattoa koristaa kuivatut pyökin lehdet ja lyhdyt.