Walt Disney Concert Hall

Walt Disneyn Konserttitalo Los Angelesissa, Kaliforniassa, on kuuluisa musiikin keskus. Sen rakentamiseen kului neljä vuotta, ja rakennus avattiin tehtäväänsä vuonna 2003. Esimerkiksi Los Angelesin filharmoninen orkesteri järjestää hallissa konsertteja. Ohjelmistoon kuuluu myös elokuvien ensi-iltoja. Rakennusta on käytetty tv-ohjelmien sekä musiikkivideoiden filmaamiseen. Halli palvelee siis yleisöä monin tavoin.

Projektin laittoi alulle ja osaltaan rahoitti Walt Disneyn vaimo Lilian Disney lahjoittamalla projektiin 50 miljoonaa dollaria. Hallin lopulliseksi rakennuskustannukseksi nousi budjetin räjäyttänyt 274 miljoonaa dollaria (lisäksi vielä 110 miljoonan dollarin veroinen parkkitalli). Se ei kuitenkaan ole maailman konserttitaloista hinnakkain.

Sekä tyylillisesti että akustisesti onnistunut konserttihalli tyydyttää kriitikoita. Ulkomuodosta löytyy kaarevuutta sekä kulmia. Alun alkaen rakennus oli määrä päällystää kivellä, mutta halvempana vaihtoehtona päätyttiin teräkseen. Sisustukseen on käytetty runsaasti puuta. Niin kutsuttu viiniköynnösmallinen katsomo ympäröi näyttämöä. Samaa tyyliä edustaa Berliinin filharmoni. Tuloksena on mahtava akustinen saavutus sekä kuuntelijan tunne yksityisyydestä. Konsertit antavat täydellisen mahdollisuuden kuulla filharmonisen orkesterin esitystä juuri sellaisena, kuin se on todellisuudessakin parhaimmillaan. Edes täysi katsomo ei juurikaan vähennä äänen puhtautta.

Kun Frank Gehry ryhtyi suunnittelemaan rakennusta, hän käytti ideanaan purjehdusta, joka on hänelle mieluinen harrastus. Konserttitalon sanotaankin näyttävän laivalta, joka puskee merellä purjeet pullollaan. Rakennusta kuvataan usein mainoskäyttöön. On mahdollista tehdä omakohtainen kiertokävely musiikkihallin osiin. Kiertue kestää noin tunnin, jonka aikana pääset nauttimaan rakennuksen sisätilojen komeudesta.