Top Gun – 80-luvun menestys

Top Gun – Lentäjistä parhaat on yksi elokuvahistorian muistelluimmista elokuvista 1980-luvulta. Elokuva oli suuri menestys jo ilmestyessään vuonna 1986. Elokuvan tuottaminen ei ollut mikään pieni eikä halpa prosessi: rahaa kulutettiin tuottamiseen noin 15 miljoonaa dollaria. Tämä saatiin kuitenkin monikertaisesti takaisin, sillä elokuva tuotti noin 353 miljoonaa dollaria lippumyynneissä.

Tässä kolme minitietopakettia elokuvasta:

  1. Tom Cruisen debyyttielokuva tähteyteen
    Top Gun oli näyttelijä Tom Cruisen ponnahduslauta julkisuuteen ja suursuosioon. Nykyisin yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä näyttelijöistä, Cruise oli ollut viidessä menestyksekkäässä elokuvassa ennen Top Gunia, mutta vasta Top Gunin jälkeen Cruise pääsi kunnolla lentoon elokuvamaailmassa. Nykypäivään mennessä Cruise on saanut lukuisia Oscareita ja Golden Globe-palkintoja.
  2. Elokuvan musiikki hurmasi kuulijansa
    Top Gun voitti parhaan alkuperäisen kappaleen Oscarin. Kyseessä oli Giorgio Moroderin kappale Take My Breath Away, jonka esitti Berlin-niminen yhtye. Elokuvan myötä yhtye nousi suureen suosioon ympäri maailmaa. Elokuvassa kuultiin myös muita erittäin suosittuja kappaleita, kuten Mighty Wings, Danger Zone ja Playing with the Boys. Musiikkia voi kuunnella myös Top Gun-aiheisesta kolikkopelistä, joka löytyy nettikasinovertailu.infosta.
  3. Erilainen tulkinta
    Elokuva juoni käsikirjoittajien Jim Cashin ja Jack Epps Jr.:n mukaan kertoo Pete “Maverick” Mitchellistä ja hänen vaiheistaan hävittäjälentäjäkoulutuksessa. Maverickillä on ongelmia tulla toimeen erään kurssille osallistuneen toisen vahvan lentäjän, Nick “Goose” Bradshawin, kanssa, ja he ottavat yhteen milloin missäkin. Elokuvan käännöskohdassa kaksikon hävittäjä tippuu mereen ja Goose kuolee.

Kirjoittajien mukaan tämä valinta täytyi tehdä jotta elokuvaan saatiin lisää tunteikkuutta. Maverick masentuu tästä kovin eikä ole varma haluaako enää jatkaa kurssia loppuun. Tähän hän kuitenkin lopulta ryhtyy tovereidensa henkisen tuen avulla. Kurssilaiset joudutaan lähettämään taisteluun kesken kurssin päätösjuhlan. Täpärässä taistossa Maverick lopulta saa käännettyä tilanteen Yhdysvaltojen voittoon ja häntä juhlitaan sankarina.

Monet muut, kuten ohjaaja Quentin Tarantino, on spekuloinut elokuvan juonen toista puolta. Hänen mielestään kyseessä on tarina homoeroottisesta rakkaussuhteesta, vaikka Maverickilla onkin naispuolinen rakkaussuhde elokuvassa. Elitisti-lehden Antti Tohka on esittänyt, että elokuvan tarinaa voi katsoa joko homoseksuaalisena elokuvana tai perinteisenä toimintaelokuvana, kummin vain itselle paremmin sopii.