The Odeon of Herodes Atticus

Herodeon on historiallinen kivinen teatterirakennelma Kreikan Ateenassa. Se rakennettiin huomattavan linnakkeen raunioiden jalustalle vuonna 161 jKr. Lisäksi kuuluisa Ateenan Akropolis komistaa kukkulan lakea. Katsomo suunniteltiin maastoon, joka tarjoaa luonnollisen ja jokseenkin jyrkän kaltevuuden teatterin katsomoksi. Teatterin rakennutti Herodes Atticus rakkaan vaimonsa Aspasia Annia Regillan muistoksi.

Amfiteatteria petti aikoinaan jalopuinen katto. Teatterin mahtavakivinen etuseinä oli kolmikerroksinen ja kaari-aukkoinen. Arkkitehtuurillisesti se edustaa klassista kautta. Rakennuksen loistoa kesti noin sata vuotta, kunnes se rappeutui ja tuhoutui Herulin toimesta vuonna 267 jKr.

Raunioita kohenneltiin lopulta vuonna 1950-luvulla, kun katsomon penkit sekä esiintymisalue saivat marmorikäsittelyn. Teatteri on yhä katoton, mutta paikkapaikoin raunioitunut etuseinä muistuttaa entisestä loistosta. Iltavalistus luo ylvään tunnelman ja unohtumattoman näyn vierailijalle. Teatterin kivisille istuimille mahtuu jopa 5 000 katsojaa kerralla.

Nykyisinkin Herodeon on maailmakuulu paikka, jossa pidetään Ateenan festivaaleja. Vuosittainen festivaali kestää toukokuusta lokakuuhun keräten esiintyjiä ympäri maailmaa. Esiintyjät ovat huomattavia kuuluisuuksia, joiden joukossa ovat esimerkiksi Maria Callas, Frank Sinatra, Nana Mouskouri ja Luciano Pavarotti. On varsinainen kunnia saada esiintyä vierailevana taiteilijana tässä marmorin peittämässä teatterissa. Kreikan omat taiteilijat esiintyvät myös yleisölle, joka pääsee nauttimaan historiallisesta sekä maailmankuulusta ulkoilmateatterista. Kreikan säässä katottomuus ei haittaa muuten kuin päivisin, kun ilman varjoa teatteriväki saattaisi nääntyä kesken esityksen. Illan viileys mahdollistaa esitysten suorittamisen ja katsojillakin on viihtyisä olo päivän aikana lämmenneillä kivi-istuimilla.