Oslo Opera House

Norjan Kansallinen Ooppera ja Baletti toimivat Oslon Oopperatalossa, joka sijaitsee Oslon keskustassa. Rakennus edustaa pohjoismaiseen tyyliin modernia arkkitehtuuria sulautuen loivin ja matalin ääriviivoin kauniisti merenrantamaisemaan kuin juuri alloista nousseena. Aurinko saa rakennuksen hohtamaan, sillä se on päällystetty italialaisella marmorilla ja valkealla graniitilla. Kiven lisäksi rakennusta peittää osittain valkoinen alumiini. Lasiakaan ei ole unohdettu. Ikkunat takaavat mahdollisimman avaran näkymän merelle.

Sisätilat käsittävät runsaasti tammipintoja antamaan lämpöä kivisen ulkokuoren vastakohdaksi. Pääauditorio on hevosenkengän muotoinen. Valon lähteenä on valtava 5 800 kristallin muodostama kattokruunu. Jokainen kristalli on käsin muotoiltu ja kruunu painaa noin kahdeksan tonnia. Tilat sisältävät myös huomatavan määrän taidetta monessa muodossa: osa on pysyvää, osa vaihdetaan aika-ajoin. Oopperatalo siis palvelee kansalaisia taiteen eri suuntauksilla.

Oopperatalo on Norjan suurin kulttuurillinen rakennus. Se rakennutettiin vuosina 2003 – 2007, kun projektin malli oli löydetty kilpailun kautta. Suunnitelma on norjalaisen firman käsialaa. Rakennustyöt maksoivat 707 miljoonaa dollaria, jääden mukavasti alkuperäisen budjetin alapuolelle. Rakennus käsittää aurinkopaneeleita, jotka auttavat luomaan energiaa teatterin käyttöön.

Rakennuksen katto viistoaa maahan asti, tarjoten jalankulkijoille mahdollisuuden kävellä katolle ihailemaan Oslon maisemaa. Tilaa jää tarpeeksi skeittareillekin joissakin katon mahdollistamissa laskuissa ja nousuissa.

Oopperatalo on osoittautunut suosituksi vierailukohteeksi niin norjalaisille kuin ulkomaalaisillekin: vierailijoita on käynyt jo yli kymmenen miljoonaa. Esitykset vaihtelevat muutamista viikoista kertanäytöksiin.