Olisiko minusta näyttelijäksi?

Näyttelijäksi pyrkijöitä on paljon ja se on vaativa ammatti monellakin eri tapaa. Oman stressinsä tuo työmahdollisuuksien puutteesta johtuva epävarmuus. Näyttelijöiden elämä voi roolin ilmestyttyäkin olla epäsäännöllistä, riippuen siitä, missä muodossa harjoitat näyttelemistä. Rinnakkainen ammatti on hyvä turva, etenkin jos voit luoda sen esitysten ja harjoitusten aikatauluun sopivaksi.

Näyttelijällä on kyky omaistua henkilöhahmoihin, vaikka ne poikkeaisivat omasta persoonasta tai entisistä rooleista, joihin näyttelijä on jo tottunut. Etenkin teatterinäyttelijältä oletetaan kykyä muistaa pitkätkin repliikit. Teattereissa on muutenkin vähän apua tekniikasta, kuten mikrofonista tai mahdollisuudesta sanoa repliikit uudelleen: se on kerralla selvää ja esitys arvostellaan kertakohtaisesti. Olet aina yhtä hyvä kuin edellinen esityksesi.

Näyttelijän on parasta kasvattaa ”paksu nahka” tai välttää lukemasta arvosteluja, sillä kriitikot ovat kriittisiä. He revittelevät yleensä varsinkin huonon tai vähänkin puutteellisen esityksen kustannuksella. Muista, että heidänkin työnsä on olemassa viihteen merkeissä.

Näyttelijät eivät voi edustaa omaa näkemystään roolista, sillä toisinaan tiukkaa linjaa vetävä ohjaaja näkee esityksen omana kädenjälkenään. Ohjaajat saattavat olla vaativia ja jopa hankalia työssään. Näyttelijän on omattava kärsivällisyyttä, aikaa odottaa ja toistaa esitys kerta toisensa jälkeen, kunnes ohjaaja mieltyy esitykseen jokaisen näyttelijän kohdalla.

Toisinaan näyttelijän mukavuus tai jopa terveys on koeteltavana, mikäli esitettävä kohtaus vaatii erityisoloja, kuten sadetta, lunta, korkeuksia tai vauhtia. Voi olla, että sinulta odotetaan kaatumista ja putoilua. Oletko myös valmis alaston- tai intiimikohtauksiin?

Näytteleminen on parhaimmillaan mielenkiintoinen ja luova seikkailu, vaikkakin sen nurjalla puolella saattaa olla ajoittainen köyhyys ja epämukavuus. Varmista vaihtoehtosi.