Miksi teatteri voittaa elokuvien katselun

Teatteri-iltaan valmistaudutaan usein eri lailla kuin elokuvailtaan. Teatteri on elävää viihdettä, jota ei voi sensuroida eikä taata rikkeettömäksi esitykseksi. Jokainen ilta on suunniteltu samaksi, mutta sattumoita pujahtaa peliin, joten ei ole mahdollista taata edes kahta samanlaista iltaa.

Monet näyttelijät rakastavat teatterityötä ja monelle se on ainoa aito näyttelemisen muoto. He paneutuvat rooliinsa sydämestään. Katsojan on helppo nähdä heidän intohimonsa esitystä kohtaan. Elokuvatähtien esitystä voidaan rajata kuvaustekniikoin, mutta teatterin näyttämöllä näyttelijät ovat aina samanveroiset katsomossa istuvien kanssa.

Teatterin kulisseilla vaikutetaan näytelmän tunnelmaan aivan omantakeisin konstein. Yleisö on täysin tietoinen seinien puuttumisesta, näyttämön jakamisesta kahteen eri osioon, junien liikkumattomuudesta ja niin edelleen. Teatterissa kävijän on itse täytettävä puuttuvat kohdat mielikuvituksellaan, ja tavallaan hän on mukana tekemässä teatterista totta. Vaikka näyttämöllä olisi vain yksi tuoli näyttelijöiden lisäksi, se ei estä kokonaisen kohtalon ymmärtämistä, jos tämä on kyseisen teatterikappaleen tarkoitus.

Teatterissa on ominaista pitää välitauko. Sen aikana katsomosta kiiruhdetaan nauttimaan kupposesta kahvia tai suorittamaan muita asioita, joita varten ei ole suotavaa keskeyttää katselua. Koska teatteriin mennään usein ystävien kanssa, on taukoaika otollinen mielipiteiden vaihtoa varten. Tauko raikastaa katsojan mielen.

Teatteriesityksiä varten oli jokunen vuosi sitten mahdollisuus pukeutua hienoihin hepeneisiin, mutta nykypäivinä tämä traditio on jäänyt vähemmistön harrastuksiin. Ensi-iltaa on yhä hyvä kunnioittaa pukeutumalla tilaisuutta juhlistaen ja sen tärkeyttä itsellekin korostaen. Onhan kyseessä viihde-esitys, ja viihteen voi silloin tällöin ottaa vakavasti.