Guangzhou Opera House

Guangzhoun Oopperatalo on eteläisen Kiinan huomattavin sekä yksi suurimmista kulttuurinäytösten tapahtumapaikoista. Se suunniteltiin ja rakennettiin juhlistamaan uutta vuosituhatta ja valmistui vuoden 2010 toukokuussa.

Oopperan erikoinen muotoilu löydettiin järjestämällä kansainvälinen kilpailu arkkitehtuurillisesti parhaimman luomuksen löytämiseksi. Ehdotuksia tuli läheltä ja kaukaa ja lopulta kilpailun voitti irakilainen Zaha Hadid. Hänen ehdotuksensa oli piirros, jonka nimi on Double pebble eli kaksinkertainen pikkukivi. Sitä kuvaillaan myös kaksinkertaisena siirtolohkareena. Zaha Hadid suosii neofuturistista taide suuntaa ja hän voitti ensimmäisenä naisena Pritzker-arkkitehtuurikilpailun vuonna 2004.

Rakennus on todella luonnonmukainen ja valoisa. Toteutukseen on käytetty paljon lasitettua säleikköä ja kaarevia seiniä sekä pintoja. Uusi oopperatalo näyttää jossakin mielessä avaruusmaiselta ja iltavalaistuksessaan rakennus on todella kaunis ja erikoinen Pearl Riverin rannalla. Lasin ja teräksen yhdistelmä ulkoseinissä kesti rakentaa noin viisi vuotta. Sisätiloihin valonlähteen jakaminen luo alati muuttuvia mielenkiintoisia variaatioita päivän jokaisena hetkenä: rakennus näyttää miltei elävältä. Väritykseltään se on valkoinen niin sisältä kuin ulkoa. Kaupunkikuvan korkeat pilvenpiirtäjät seisovat jyrkkänä vastakohtana kallionlohkarearkkitehtuurille.

Rakennus ei koitunut mitenkään halvaksi projektiksi: sen rakentaminen vei noin 200 miljoonaa dollaria. Vierailevista artisteista ei ole ollut puutetta, joskin jotkut heidän esityksistään on koetelleet Kiinan tiukan sensuurilain kestävyyttä. Esitysten näytökset on sallittu rajaa hipoen. Voisiko uusi muoto tuoda uudet tuulet ja vapaan taiteen ilmaisun myös Kiinaan?